Shopping Cart

Epoxyharpiks Byg et bord selv: trin for trin instruktioner

De er helt trendy lige nu, og alle vil have dem, epoxyharpiksborde er meget populære lige nu. Desværre har ikke alle råd til sådan et smykke i en møbelforretning eller endda få det lavet, da disse hurtigt løber ind i hundreder og tusinder af euro. For at gøre det muligt for dig at drømme om et af disse smykker har jeg sammensat en guide til, hvordan du selv laver et epoxyharpiksbord. Jeg vil forklare hvert trin for dig detaljeret, og også hvad du har brug for med hensyn til materiale og udstyr til at lave et smukt epoxyharpiksbord selv. Som så mange andre kommer denne tendens fra USA og er nu meget populær rundt om i verden. Da bordet kan laves og designes i mange forskellige stilarter, passer det i næsten enhver stue eller spisestue. Uanset om du bor meget moderne og ædru og ønsker at sætte et højdepunkt med bordet, eller om du bor meget luksuriøst og pompøst, kan bordet designes og tilpasses til dine eksisterende møbler. Der er ingen grænser for kreativitet under produktionen, og dit epoxyharpiksbord vil helt sikkert være et blikfang.

Hvad er en Epoxy River Table?

De er Epoxidharz Tische, som normalt er fuldstændigt fyldt med epoxyharpiks i midten, og træet kan ses på højre og venstre, dvs. på de lange sider. Navnet kommer fra det faktum, at det ser ud til, at epoxyharpiksen har strømmet gennem træet. For at give bordet den ønskede form, fyldes kanterne også med epoxy, om nødvendigt for at opnå den ønskede form på bordet. Epoxyharpiksen er normalt farvet for perfekt at placere bordet og for at understrege dramaturgien i designet. Kontrasten mellem epoxyharpiks og træ gør bordet til et ægte blikfang, og farven på epoxyharpiksen betyder, at det kan matches perfekt med de eksisterende møbler. En klar fyldning med epoxy er også mulig, så er den fyldte del gennemsigtig, og du kan enten se på gulvet eller give den gennemsigtige del et indre liv. For eksempel er undervandsbilleder meget populære, hvorigennem en hel undervandsverden derefter hældes i bordet i epoxyharpiksen. Der er absolut ingen grænser for din kreativitet, og designmulighederne er næsten uendelige.
  • Lad din kreativitet løbe frit og design dit drømmebord
  • Indbyg elementer, der gør dit bord unikt
Jeg oprettede disse instruktioner til dig, fordi jeg vil dele min entusiasme for epoxyharpiksborde med dig. At bygge et epoxyharpiksbord selv er ikke så svært, som du tror, ​​og jeg vil gerne vise dig med denne vejledning. Så alle skal være i stand til at nyde et så smukt bord, der forbedrer hvert værelse, og hvor middagen smager endnu bedre. Jeg vil også gerne fortælle dig, hvordan jeg kom ind i opbygningen af ​​epoxyharpiksborde og forsikre dig om, at du også opretter dit bordprojekt. I slutningen af ​​2017 så jeg den første Epoxy River Table og blev straks imponeret! Jeg vidste straks, at jeg selv ville lave disse perler, og jeg turde de første eksperimenter. Desværre var det ikke let at få epoxyharpiks af høj kvalitet i Brasilien, men efter et par måneder fandt jeg en god producent. I mellemtiden driver jeg en lille virksomhed i Brasilien, der er blevet kendt som et kvalitetsfirma og sælger eksklusive møbler. Jeg vil spare dig for den frustration, jeg har lidt, og vise dig, hvordan du bygger et epoxyharpiksbord, selv som begynder.

Forberedelser til fremstilling af et epoxyharpiksbord

At bygge et bord selv med epoxyharpiks er ikke svært, for dette skal du først bruge træ og et træbræt, der er så naturligt som muligt. Alternativt kan du bruge en træplade, der er skåret ud af en træstamme med en tykkelse på mindst 4 cm. Dit bord vil være særligt smukt, hvis træstykket stadig har den såkaldte “naturlige kant”, dvs. træbarken. Du kan købe sådanne træstykker enten fra en tømmerforhandler, på Internettet eller fra en god tømrerforretning. I en hardware butik kan du ellers købe to attraktive træplader og bruge dem. Brug et stiksav til at forme dette til en let buet form på den ene side. Så går det til det manuelle arbejde: For nu begynder du at save dine træstykker. Sørg dog for, at træet er tilstrækkeligt tørt, ideelt under 12% fugtighed. Derefter kan du bruge en cirkelsav til at skære dit træstykke i halv længde og forkorte de to træstykker, du får til nøjagtig samme længde. Sørg for, at sidekanterne er vinkelrette på de lige lange sider. Hvis du ikke har en cirkelsav, skal du lade dette skridt udføres af en tømrer, du stoler på. Dette er grundlaget for din tabel og derfor et understøttende element. Byggevejledningen til epoxyharpiksbordet fortsætter med høvling, dvs. panelerne er lavet flade. Panelerne skal have nøjagtig samme tykkelse på hvert punkt og have en ren overflade. Hvis du ikke har en høvlemaskine til rådighed, skal du bede din tømrer eller træleverandør om at udføre behandlingen. Sørg for at du arbejder i et rent, tørt miljø. Den perfekte temperatur til dit arbejdsområde er 20 grader. Sæt ikke epoxy på gulvet, for det er altid koldere end luften, og der dannes små bobler, som du ikke længere kan fjerne.

DIY Epoxidharz tabellen går ind i næste runde

DIY Epoxidharz bordet går ind i næste runde, og nu fjernes barken, og panelerne slibes derefter. Den bedste måde at fjerne barken på er mejsel. Derefter starter du med slibningen og starter med en 80 grus og derefter arbejder dig op til en 220 grus. Sørg for, at du holder den excentriske slibemaskine lige, og at du ikke ved et uheld slibe fejl i bordpladen. Fjern støvet mellem hver slibeproces, og rengør bordet grundigt, først med en støvsuger og derefter med en mikrofiberklud. Derefter forsegles revnerne i træet og selve panelerne. Til dette skal du være omhyggelig med, at alle revner og porøse og ujævne områder i træet Epoxidharz er fyldt. Brug krystalklar harpiks til dette uden pigmenter. Hvis du har ujævne områder på kanterne, kan du forsegle dem med tape på forhånd, så Epoxidharz ikke løber over kanterne. Så snart alle steder er forseglet, og harpiksen er hærdet, kan du forsegle hele bordpladen. Du bør bruge en børste med lavt hår til at belægge alt træet. På grund af forseglingen kan træet ikke senere udgas. Derefter skal dine emner tørre igen afhængigt af harpiksen i mindst fem timer ved en temperatur på 18 til 24 grader Celsius. Du skal ru harpiksen med sandpapir de steder, hvor “floden” senere vil være, så den senere binder sig bedre med støbt harpiks. Det er virkelig vigtigt, at du har tålmodighed og lader harpiksen hærde helt og derefter ru den grundigt op. Ellers vil du se de enkelte lag, og det vil du absolut undgå.

Byg formen / forskallingen

Fra MDF-plader bygger du nu en forskalling i længden af ​​dine træstykker og den bredde, som dit bord skal have senere. Brug 15 mm tykke MDF-plader til kanterne og undersiden, og gør dem mindst 10 mm højere end bordpladen senere skal være tyk. Arbejd meget omhyggeligt, så du ikke mister Epoxidharz senere. Fastgør sidepanelerne med skruer eller varm lim. For at få formen 100% tæt forsegler du kanterne med sanitetssilikone. Under ingen omstændigheder Epoxidharz må det kunne strømme ud af din skimmel. Derefter skal du anvende et frigørelsesmiddel, så bordpladen kan frigøres fra formen, efter at den er hærdet. Hvis du ikke gør det, vil det være meget vanskeligt at fjerne det fra MDF-paneler. Brug enten ænderbånd, hvormed du stryger hele formen, eller flydende frigørelsesvoks. Alternativt fungerer en silikone- eller teflonspray også, men du skal anvende mindst tre lag af dette. Din form skal være absolut i vandet, brug et vaterpas og sørg for dette, ellers bliver din bordplade skæv senere, hvilket du bestemt ikke vil have.
  • Det er vigtigt at arbejde rent i alle arbejdstrin
  • Vær mindst lige så opmærksom på formen som på dine træstykker
Lad os gå videre til næste trin og vedhæfte træet i formen. Sæt det nøjagtigt i den form, du vil have det i tabellen senere. Fastgør derefter træpanelerne til formen med parallelle klemmer, så de ikke kan glide. For at harpiksen ikke spredes over hele bordpladen, kan du anvende sanitetssilikone langs flodkanten med et mellemrum på en til to centimeter. På grund af hullet kan du stadig udfylde harpiksen rent, og den kan stadig ikke løbe over kanterne. Dernæst forbereder vi os på at hælde Epoxidharz det. Beregn det beløb, du har brug for, i den lommeregner, jeg giver her. For lidt eller for meget blandet Epoxidharz er irriterende – enten for dit projekt eller din tegnebog. En korrekt beregning er derfor elementær. Indtast alle målingerne, og bland derefter kun så meget epoxy, som du faktisk skal bruge til at støbe din bordplade. Du kan også bruge lommeregneren til at beregne mængden af ​​hærder. Der er ikke flere ukendte i projektet.

Epoxidharz Lav bordet selv

Lad os starte med Epoxidharz, men sikkerhed først! Sørg for at bære nitrilhandsker, sikkerhedsbriller og åndedrætsværn. Tag nu en spand, der er stor nok til at rumme alt det krævede Epoxidharz eller i det mindste stort nok til det første lag. Både epoxy og hærder skal have den samme temperatur, så de kan blandes optimalt. Se nu på producentens oplysninger om, hvor tyk du kan hælde harpiksen. For hvis du hælder for meget ind på én gang, begynder det at koge og bliver uklart og ubrugeligt. Der er en særlig epoxy, som du kan hælde på en gang, ellers skal du holde fast i den maksimale tykkelse og arbejde i lag. Sørg for at holde dig til det blandingsforhold, som producenten anbefaler, og at du blander de enkelte komponenter grundigt. Det er bedst at bruge et mixertilbehør på din boremaskine, dette gør det muligt at opnå grundig blanding. Færdig blanding? Tag derefter din varmluftsblæser eller bunsenbrænder og fjern boblerne fra harpiksen. Brænd så lidt som muligt og opvarm det ikke, så epoxy ikke beskadiges. Så lad os endelig komme til den dekorative del af dit projekt. Farven på harpiksen og skabelsen af ​​vandeffekten. Jeg anbefaler, at du bruger den Epoxidharz, som du kan hælde i med det samme. Imidlertid kan denne effekt også opnås i flere lag. Så snart harpiksen og hærderen er blandet grundigt, kan du tilføje pigmenter. For at gøre dette skal du fordele epoxyen mellem to spande, for eksempel i forholdet 1: 1,5. For den spektakulære vandeffekt skal du farve den mindre del i et matblåt pigment og den større del i et turkisblåt metallisk pigment.

Hældningen af Epoxidharzes

Hæld indholdet af begge spande skiftevis eller på samme tid fra begge sider eller fra den ene side hver, hvilket skaber strømmen. For at du får mest muligt ud af vandeffekten, er det bedst at hælde pigmenterne i formen i cirkulære bevægelser. Frem for alt skal du gøre det med det turkise metalliske pigment for at opnå det bedste resultat. Når hele harpiksen er i formen, kan du nu forfine mønsteret i harpiksen. Tag en træpind og skift eller forstærk det støbte korn. Vil du tænde dit bord op? Det er muligt at udstyre dit Epoxidharz bord med LED-belysning. Hvis du vil have det, er det tid til at sætte LED-båndet i den stadig flydende Epoxidharz. Sørg for, at kontakten ikke går ned og ikke kommer i kontakt med harpiksen. Nu kræves lidt tålmodighed. Lad harpiksen på dit bord hærde i fred og i henhold til producentens anvisninger. Bedre en time for meget end et minut for lidt, for det ville ødelægge alt dit arbejde. Lad os tale om de mulige gadgets, såsom et flodbord med krystalklar harpiks og indlejrede objekter. For at gøre dette skal du udfylde det første lag af den krystalklare harpiks og opvarme det kort med varmlufttørrer. Bliv aldrig længere end tre sekunder ét sted, ellers bliver harpiksen uklar og gullig. Hæld det andet lag epoxy i formen, når det første lag endnu ikke er fuldstændigt hærdet, men heller ikke længere er flydende. Du kan kontrollere dette ved let at røre ved Epoxidharz med din handske, hvis det føles som indersiden af ​​båndet, så er det perfekt. Hvis du gik glip af dette øjeblik, skal du lade harpiksen hærde helt, sand den med 220 grus og hæld derefter det andet lag i. Hvis du vil integrere genstande som småsten eller krystaller i harpiksen, skal du gøre det nu. Vær venligst ikke på forhånd, ellers ville dine dekorative elementer bare synke ind, hvilket ville være en skam. Når du har placeret alle stykkerne, hæld det andet harpikslag i. Sørg for at arbejde hurtigt, så det ikke hærder for meget og derefter ikke længere binder ordentligt, og du kan se lagene senere.

Spændingen øges – pladen frigøres fra formen

Løsn alle skruerne på din form, og fjern eventuelle parallelle beslag, du har indsat. Tag en plasthammer og mejsel op, og fjern derefter din bordplade meget forsigtigt fra formen, så den ikke bliver beskadiget under processen. Hvis du vil, kan du nu perfekt udglatte dine kanter med en router eller en cirkelsav. Derefter kommer det til slibning af den hærdede og frigjorte bordplade. Brug igen din banesliber, hvis du har den ved hånden. Du kan også bruge en normal slibemaskine, bare sørg for at slibe hele overfladen meget jævnt. Start med 80 sandpapir, og arbejd dig derefter op til 400 grus. Det er vigtigt, at der ikke kan ses mere harpiks på træet. Jo skinnere du vil have overfladen på din bordplade, jo finere sandpapir skal du bruge. Der er også mulighed for polering Epoxidharz. For at gøre dette skal du vådsand din bordplade, hvilket er muligt med et specielt sandpapir og vand. Start med 120 grus og arbejd dig op til 3000 sandpapir. Forbered en beholder med vand eller en sprayflaske fyldt med vand. Dypp nu sandpapiret i vandet og start den egentlige poleringsproces i cirkulære bevægelser. Ved slibning bliver vandet på dit emne uklart. Du skal tørre dette overskyede vand af mellem de enkelte slibeprocesser, så du ikke ridser epoxy med det. På dette tidspunkt skal du også huske, at du ikke længere kan kompensere for ujævnheder med et finere korn. Kontroller din bordplade på forhånd for at sikre, at den er helt flad og fri for grove ridser. Erfaringen har vist, at hjørnerne frister til at blive skærpet kraftigere. Sæt mindre pres på hjørnerne for at undgå dette. Jo finere kornet er, desto mindre vil du kunne se slibemærker. Derefter som det sidste trin tørres det resterende vand ud af bordpladen, og du har et skinnende bord. Nogle gange har du en meget glat og skinnende bordplade lige efter støbning. I så fald kan du gå direkte til polering af harpiksen og springe over det første trin, dvs. vådslibning. Dette fungerer bedst med en silikoneform, hvilket er en stor udfordring for lægfolk. Så forvent ikke at komme rundt vådslibning.

Slutningen

Den nemmeste metode til finish er at olie bordpladen Epoxidharz. Oliering giver bordpladen mindre glans, men overfladen ser mere jævn ud, og din bordplade får en mere naturlig følelse. På dette tidspunkt anbefaler jeg stærkt Odie-olie, som jeg kun har haft de bedste oplevelser gennem de sidste par år. Det naturlige udseende og den fremragende fornemmelse taler meget for produktet. Med denne olie er det nok, at du kun anvender et lag og sparer dig selv for flere processer. Bemærk, at oliering vil mørke træet. Fordelen er dog, at den udvikler en højere modstand og derfor er mindre tilbøjelig til ridser, der kan opstå i hverdagen. Påfør olien jævnt over hele bordpladen med en fnugfri, blød klud. Inden du gør det, skal du dog polere din bordplade med en poleringsmaskine og poleringspasta, især hvor floden er. Dette fjerner alle slibemærker og får en stor skinnende overflade. Beslut om en finish, og fuldfør dit Epoxidharz bordprojekt med succes.

Epoxidharz Byg et bord selv – overfladen

For at få en skinnende overflade skal jeg fortælle dig et andet DIY-trick. Fordi du kan belægge eller hælde over din bordplade med krystalklar harpiks. For at gøre dette skal du starte med undersiden af ​​din bordplade. For at gøre dette skal du tage tape og holde det en til to centimeter rundt om bordet på alle fire sider. Det fungerer som en barriere, så ingen dråber sidder fast på dit bord. Hæld harpiksen over hele overfladen og spred den jævnt med en plastspatel. Tag din varmepistol, så du kan undgå blærer. Dog kun fakkel kort over hele overfladen og sørg for, at du ikke opvarmer epoxy for længe på noget tidspunkt. De tre sekunder gælder også her, men mindre er mere, før du ødelægger dit mesterværk i sidste trin. Lad derefter epoxy hærde helt. Jeg anbefaler på det kraftigste at hælde et andet lag harpiks, da det første lag kun tjener som base. For at gøre dette skal du slibe hele overfladen, så lagene kan binde sig godt og derefter hælde endnu et lag harpiks over din bordplade. Når alt er godt helbredt, kan du arbejde på toppen af ​​din bordplade. Fremgangsmåden ligner undersiden, men du skal nu tape 5 cm bredt for at undgå enhver risiko. Sørg for at beskytte undersiden mod ridser, og placer en fleece mellem bordpladen og bukserne. Sørg for, at bordpladen er helt i vandet, så du ikke arbejder i ujævnheder, der ikke var der før. Hæld nu harpiksen over hele bordpladen, og lad den strømme over bordkanterne. Spred det jævnt med en plastspatel. Når Epoxidharz er hærdet godt, kan du fjerne båndet og bruge sandpapir til at fjerne de hårde kanter på undersiden. Det er bedst at gøre dette i hånden, da du så har mest kontrol over sandpapiret. Dit Epoxidharz DIY-bordprojekt er næsten afsluttet. Nu har din bordplade brug for de matchende bordben. Også her er der ingen grænser for kreativitet. Enten tager du et passende træ eller ethvert metal, der passer til designet og dine andre møbler. Alt er muligt, der kan vedhæftes.

Vælg og fastgør de rigtige bordben

For at kunne fastgøre dine valgte bordben til din bordplade, skal du forberede og behandle undersiden af ​​bordpladen i overensstemmelse hermed. Først og fremmest afhænger det af, hvilken type bordben du har valgt, og hvordan de skal fastgøres. Et andet aspekt at overveje er, om din bordplade er helt gennemsigtig, så du kan se fastgørelsen af ​​dine bordben. Når du køber, skal du huske på, at de meget stabile bordben, der er forbundet med hinanden med metal på siden af ​​bordpladen, kan ødelægge udseendet. Derfor anbefaler jeg individuelle bordben, hvis fastgørelse ikke kan ses ovenfra. Jeg vil også forklare dig, hvordan du fastgør bordbenene så langt ind i træet, at hverken fastgørelsen eller skruerne kan ses fra siden. Så står intet i vejen for at vælge metalbordben med en plade til fastgørelse. Som forberedelse skal du placere en tynd måtte på dit bord, så din bordplade ikke bliver ridset under arbejdet. For at gøre dette skal du også sørge for, at der ikke er støv eller andet snavs på måtten. Nu skal du beslutte, hvor du præcist vil placere dine bordben. Som tommelfingerregel siger de, at halvdelen af ​​bordets bredde skal være den mindste afstand mellem bordbenene. Så hvis dit bord er 100 cm bredt, skal bordbenene være mindst 50 cm fra hinanden. Omvendt betyder det, at du derefter har 25 cm på hver side, indtil du kommer til bordbenet. Foran skal du have en afstand på 30 til 40 cm, så du kan sidde behageligt ved bordet, og bordbenene ikke forstyrrer dig, mens du spiser. Nu skal du registrere målingerne på undersiden af ​​bordpladen. Som regel har du en lille lineal på dit vaterpas, som du kan indstille i en ret vinkel. Hold niveauet mod kanten af ​​bordpladen, sørg for, at linealen er indstillet i en ret vinkel (90 grader), og marker derefter det første mærke. Det er bedst at bruge en blyant til dette, så kan du rette fejl, hvis det er nødvendigt. Skift nu til næste side af bordet, og lav det næste mærke, og fortsæt med at gøre dette, indtil du har fire mærker. En markering for hvert bordben.

Epoxidharz Lav dit eget bord – saml bordbenene

Nu tager du dine bordben, læg dem på dine markeringer og mal borehullerne. Så kommer din øvelse i spil. Forbor hullerne med en tynd boremaskine, så har du det lettere senere med den rigtige boremaskine. Forbor alle huller, og skift derefter borekronen. Bor derefter alle hullerne med boret med den korrekte styrke. Nu er spørgsmålet, om du vil bruge gevindstik eller ej. Først og fremmest er den stabil, selvom du kun bruger SPAX-skruer, anbefaler jeg gevindstik, hvis bordet skal sættes op og tages ofte ned. Hvis du beslutter at bruge gevindstik, skal du indsætte dem nu og skrue dem ind i borehullerne med en unbrakonøgle. Derefter kan du skrue dine bordben individuelt ind i gevindforsyningen med den tilsvarende skrue. Hvis du kun bruger SPAX-skruer, kan du skrue bordbenene direkte ind i de forborede huller. Som jeg har sagt, påvirker det ikke stabiliteten. Den eneste fare ved montering og demontering er, at træet slides og derefter skruer skruerne for hårdt, når de skrues ind igen. Sig, at de ikke holder ordentligt længere, og dit bord ryster. Hvis du ikke ønsker at kunne se dine skruer og pladen til fastgørelse af bordbenene fra siden, skal du forsænke dem. For at gøre dette skal du tage din boremaskine op igen, sætte på et tilsvarende stort fræsehoved og bruge det til at fræse så dybt som monteringspladen er tyk og lidt mere til skruehovedene. Derefter, som beskrevet ovenfor, kan du først forbore hullerne til fastgørelse af bordbenene og derefter bore dem ordentligt. Du kan også bruge gevindstik med denne variant, hvis du vil, men også her er det ikke et must. Uanset hvilken variant du vælger, vær opmærksom på skruernes længde! Under alle omstændigheder vil du undgå at have din skruespids synlig øverst på bordpladen. For at være på den sikre side kan du holde skruen mod bordkanten. Hvis der er mindst tre millimeter plads tilbage, kan du bruge disse skruer. Forsøg aldrig at skrue skruer i med magt, da dette kan beskadige bordet og skade dig selv. Det kan også gøre skruehovedet ubrugeligt, hvilket er undgåelige scenarier.

Materialet

Jeg kan anbefale Resinpal 1717-N3 til støbning af bordpladen. Det er af meget høj kvalitet Epoxidharz og er specielt udviklet til støbning Epoxidharz borde. Du kan hælde det op til en laghøjde på op til 10 cm uden at lade lagene tørre imellem. Harpiksen er krystalklar, UV-stabiliseret og matches med kombinationen med træ. Resinpal 1717-N3 har næppe nogen lugt og krymper næppe, når den hærder. Det tager cirka 72 timer for epoxyen at hærde helt. Blandingsforholdet er 100 dele harpiks og 45 dele hærder. Til den krystalklare forsegling af overfladen på din bordplade anbefaler jeg Resinpal 2416. Denne harpiks er også krystalklar og ideel til belægning af din bordplade. Harpiksen er UV-stabil og har også meget lidt lugt, hvilket er meget behageligt, når man arbejder med det. Derudover har den en meget høj vandmodstand, som således perfekt beskytter epoxy og træ nedenunder mod ydre påvirkninger og også mod gulfarvning. Harpiksen og hærderen blandes i et forhold på 100 dele harpiks til 50 dele hærder. Hæld harpiksen ikke tykkere end 5 mm, så den kan hærde frit. Andre materialer, du har brug for, er flydende farvepigment, muligvis også metallisk farvepigment og flydende farvepigment gennemsigtigt (til klare flodborde). For at blande epoxy har du brug for en stor blandekop med en skala (1,2 l) eller en spand. For at forsegle formen, sanitetssilikone og en silikone presse. Du har brug for flydende frigørelsesvoks, så du kan frigøre bordpladen bedre. For at kunne bygge formen har du brug for 15 mm tykke MDF-paneler og nok skruer. For at fastgøre træstykkerne i formen skal du bruge skrueklemmer og frigøre en plasthammer. Du skal bruge en mejsel for at løsne barken fra træstykkerne. Så du kan arbejde på bordpladen, sandpapir med forskellige korn (80 korn til 120 korn og muligvis også en 3000 korn til polering). Til polering har du brug for slibning og polering af pasta til en blank overflade, sandpapir (180 korn og finere, muligvis anvendelig med vand) og en træolie af høj kvalitet. Generelt skal du bruge et vaterpas og en folderegel samt en blyant. Til din personlige beskyttelse har du brug for nitrilhandsker, en åndedrætsværn med filter og beskyttelsesbriller. Sidst men ikke mindst har du brug for en naturlig træplade lavet af træ efter eget valg.

Enheder og maskiner

For at få bobler ud af epoxyen skal du bruge en varmepistol eller en bunsenbrænder. Hold ikke epoxyen i mere end tre sekunder, så du ikke brænder den og ødelægger den for evigt. Du kan også bruge en varm limpistol til at forsegle formen, men jeg foretrækker personligt sanitetssilikone og bruger det selv. Du kan bruge en elektrisk skruetrækker til at bore skruerne i formen og derefter skrue dem ud igen, når den er hærdet. Med boret og et mixertilbehør kan du blande Epoxidharz godt og senere bore hullerne i bordpladen for at kunne fastgøre bordbenene. Med stiksavet kan du save dine træstykker i form og om nødvendigt give indersiden af ​​dit træstykke en let buet form, hvis dette ikke er naturligt. Routeren skærer dig rene kanter, og du kan afrunde dem med en særlig vedhæftet fil. Vi ser på, hvordan dette fungerer, og vi ser senere. Den excentriske slibemaskine hjælper dig med at slibe overfladen jævnt. Og med poleringsmaskinen kommer vi til den sidste enhed, som giver dig en fin og glat overflade, før enten træolie påføres eller forsegles med epoxy.

Epoxidharz Lav bordet selv – til perfektionister

For perfektionister vil jeg gerne nævne og forklare polyurethanbelægningen for fuldstændighedens skyld. Fordi en 100% perfekt finish kun kan opnås med en polyurethan finish. Men for denne meget specielle maleritype er en maleboks nødvendig og specielt udstyr og den tilsvarende know-how. Det kan derfor siges, at dette maleri kun kan udføres af en professionel, og at det heller ikke er meget billigt. Med et så højt kvalitets- og kærligt udformet bord kan det dog være en god investering, og finishen er perfekt og meget ædel. Polyurethanbelægningen giver bordet en spejlglat og højglans overflade. Derudover forlænger malingen bordets levetid, da malingen er meget effektiv til at beskytte mod ridser og andre små uheld, der sker i hverdagen. Det er altid værd at overveje, når du har investeret så meget tid, penge og kærlighed i dit Epoxidharz bord. Personligt vil jeg anbefale en sådan polyurethanbelægning til alle med absolut overbevisning. Find ud af mere hos en specialist i dit område, og find ud af prisen, hvis du vil have denne finish til dit bord.

Variationer

Hvis du beslutter dig for at bruge en trærist, er den generelle procedure den samme, bortset fra at du ikke vander en flod. Du kan enten bygge en form til dette også eller beholde den naturlige form og bare udfylde revner og huller. Hvis din trærist har et naturligt hul i midten, kan du lade det være frit og kun forsegle det senere. Dette giver dit epoxybord et meget naturligt præg og ser også meget interessant ud. Til denne variant vil jeg anbefale klar harpiks, så de naturlige strukturer kommer til deres ret. Et smukt bord kan også laves af mange mindre træskiver. Til dette bygger du også en form og placerer i dette tilfælde træskiverne i formen. Da du ikke kan nå skiverne i midten med skrueklemmer, kan du f.eks. Veje dem ned med tunge sten. Som et resultat truer de ikke med at svømme væk og kollidere, når de hældes på med epoxy. Resten af ​​trinene er de samme som beskrevet i instruktionerne ovenfor. Bare vær særlig opmærksom på vægten af ​​træristene, så står intet i vejen for et vidunderligt resultat. En anden meget interessant variant er, at du bruger forskellige trælister og hælder epoxy på dem. Jeg anbefaler at bruge forskellige træsorter til denne variant, hvilket gør resultatet endnu mere spektakulært. Til dette skal du tilpasse din form perfekt til bredden af ​​hele trælamellerne. Du lægger dem derefter i kassen i begge ender, fastgør dem meget godt med skrueklemmer og lader midterdelen være fri. Du kan derefter fylde dette op med harpiks og dekorere det, som du vil. Et pigment med en glimmer fungerer meget godt her. Hvis du hellere vil have en koordineret kombination bestående af et bord og en bænk, er alt hvad du behøver mere træ og selvfølgelig to former. En form til bordet og en anden form til bænken. Når du har nok plads, hæld de to former efter hinanden. På denne måde får du den samme “sving” i din hånd, og resultaterne koordineres bedre. Hvis du ikke har nok plads til det, skal du vælge en effekt, der ikke kræver for meget af det samme “sving”, f.eks. Vandeffekten. Dette giver dig en smuk kombination.

Konklusion

Uanset hvilken variant du i sidste ende vælger, venter et fantastisk resultat på dig. Følg de trinvise instruktioner nøjagtigt, og giv dig selv en ekstra time med hvert trin. Resultatet betaler din tålmodighed. Epoxy skal altid hærde fuldstændigt for at resultatet skal være perfekt. Hvis du vil fortsætte med at arbejde på dette, efter at epoxyen er hærdet, skal du sørge for at slibe det ned og støve det af, før du hælder det næste lag. Arbejd altid rent og støvfrit, så ingen partikler kommer ind i epoxyen. Jeg håber, at denne guide hjælper dig med at beslutte, om du selv vil bygge et Epoxidharz bord. Vær forvisset om, at det ikke er så svært, som det kan synes i starten. Produktionen er også meget sjov, og med de produkter, jeg anbefaler, er håndtering af harpiksen også meget let. Hæld ikke mere højde, end producenten anbefaler, så harpiksen koger ikke for dig. Dit epoxybord vil være en fantastisk hukommelse og berige og forbedre dit boligareal. Hav det sjovt at bygge det!