Shopping Cart

Slibning af epoxyharpiksbord: Officiel guide – Slibning og polering

Det er lidt af en udfordring, fordi slibning af et epoxyharpiksbord ikke er let. Harpiksen bliver ganske hård, efter at den er tørret helt ud, så slibning er nogle gange lidt vanskelig. Men rolig, jeg forklarer nøjagtigt, hvad du skal være opmærksom på, og hvilket materiale du har brug for for et perfekt resultat. Så kan du starte med det samme med de trinvise instruktioner, som du let kan følge mig. Resultatet skulle så være et smukt epoxyharpiksbord med en vidunderlig overflade.

Det største problem med slibning af epoxy er, at når epoxyen er hærdet, bliver den meget hård, hvilket gør det svært at slibe. Frem for alt vil du bemærke dette på sandpapiret, som bliver kedeligt efter meget kort tid og skal udskiftes. Inden du udskifter det, skal du dog prøve at rengøre det. Fordi den hærdede harpiks kan lide at slå sig ned i sandpapiret. En løsning på dette problem er vådslibning. Det faktum, at der er vand på bordet, reducerer tilstopningen af ​​sandpapiret betydeligt, og du kan bruge det længere.

  • Den nemmeste måde at slibe epoxyharpiks på er at våde den
  • Harpiks kan lide at slå sig ned i sandpapiret og slider det hurtigt af

Under alle omstændigheder skal du bemærke, at epoxyharpiksen skal hærdes fuldstændigt, før du overvejer at afhente kværnen. Dette tager mindst 48 timer, men det kan nogle gange tage længere tid. Det afhænger af selve epoxyen og højden af ​​det hældte lag, men også af temperaturen i rummet og fugtigheden. Kontroller producentens oplysninger omhyggeligt, og vent lidt længere end at ødelægge resultatet bagefter, som så meget arbejde allerede er gået i, af utålmodighed.

Polering af epoxyharpiksbord

Poleringen af ​​epoxyharpiksbordet kommer, når du allerede har slibet bordet. Så jeg går foran spillet for bedre at forklare dig, hvorfor nedenstående trin er så vigtige. Polering af epoxyharpiks får dit epoxybord til at skinne! For at gøre dette skal du bruge stadig finere sandpapir og derfor arbejde mere og mere rent. Efter hver slibeproces skal du fjerne alt slibestøv fra bordpladen, så du ikke polerer ridser på bordpladen. Du starter med en grus på 180 og arbejder dig op til en grus på 3000.

Derefter behøver du ikke længere forsegle bordet med harpiks, du behøver kun at olie det med en god træolie. Bemærk dog, at olien mørkner træet. Så brug kun et tyndt lag olie og lad det trænge ind. Hvis du vil have træet mørkere, kan du anvende et nyt lag olie. Brug en ren mikrofiberklud og arbejd i cirkulære bevægelser. Træet opsuger mere olie end epoxy, så tør bordet grundigt den næste dag.

  • Brug stadig finere sandpapir
  • Påfør god træolie og lad den trænge ind

Slibning og polering af epoxyharpiksbord

Lad os komme til det mellemliggende trin, for før du kan begynde at polere, skal du først male bordet. Hvis du har harpiks på træstykkerne, er det bedst at bruge routeren til at få bordpladen flad igen. Hvis det ikke er sket, kan du straks begynde at slibe din bordplade med en 80 grus. Arbejd dig op til en grus på 180. Du vil se, at overfladen bliver finere og finere, og det samme gør slibestøvet. Tør dette af mellem hver nye proces.

Hvis du overvejer at hælde epoxy over bordet og forsegle det, behøver du ikke polere op til en kornstørrelse på 3000. Fordi laget af harpiks giver dig den højglans overflade. Så er det tilstrækkeligt, hvis du afslutter din poleringsproces med en grus på 220 og hælder på harpiksen. Ved slibning skal du altid bære et støvdæksel til din næse og mund, så du ikke indånder slibestøvet fra træ og epoxyharpiks. Dette er alt andet end sundt.

Slibning af epoxybord

Uanset hvor stort eller lille dit epoxybord er, skal du absolut skære bordpladen for et godt resultat. Selvfølgelig er det lettere at slibe et epoxy-sofabord ned end en stor tavle. Fordi du har mindre risiko for at udøve stærkere tryk nogle steder under slibning og polering. Dette ville skabe ujævnheder, som du måske senere kunne se tydeligt. Pas på ikke at udøve mere pres, især på hjørner og kanter. Desværre sker det hurtigere, end du gerne vil have og indse.

Slib mindre epoxyoverflader

Nu arbejder vi på et endnu mindre område, nemlig på et sidebord med epoxyharpiks. Afhængigt af hvilket format du har valgt, enten rundt eller rektangulært / kantet, har du forskellige udfordringer. Hvis området er mindre, overlapper de områder, der allerede er slibet, og de der stadig skal slibes. Derfor er det bedre at arbejde i større cirkulære bevægelser og være særlig opmærksom på hjørner og kanter. Med et rundt bord kan du også arbejde dig indefra og ud i form af en snegl i lette cirkulære bevægelser.

Vådt eller tørt?

Vådt eller tørt, det er spørgsmålet. Begge varianter har fordele og ulemper, som vi nu vil se på. Fordelen ved vådslibning er bestemt, at der dannes mindre støv i luften. Slibning af et epoxyharpiksbord med vand betyder også et enormt rod. Så læg et plastark under emnet, så det er lettere for dig at rengøre, når du er færdig. En anden fordel er, at det sandpapir, der specielt bruges til dette formål, varer længere. Fordi vandet ikke klæber det sammen så hurtigt, og sandpapiret holder længere.

Som et resultat er slibeevnen bedre, fordi støvet transporteres med vandet fra det sted, hvor du arbejder i øjeblikket. Så du får det ønskede resultat hurtigere. Men selv med vådslibning skal du altid tørre bordpladen grundigt imellem for at undgå ridser. Senest når vandet bliver mælkeagtigt, skal du tage kluden op. Med tørslibning sparer du dig selv rodet, men selve arbejdet er lidt mere besværligt. Så du skal afveje, om det er vådt eller tørt.

  • Vådslibning forbedrer ydeevnen
  • Men vådslibning er også et stort rod

Sandpapiret – vådt og tørt

Til vådslibning af dit epoxybord har du absolut brug for specielt sandpapir. Fordi normalt sandpapir har en base lavet af papir, og dette vil opløses på ingen tid, hvis det kommer i kontakt med vand. Det vandtætte sandpapir har et lukket lag af siliciumcarbid på sig og opløses derfor ikke i vand. Start med en grus på 120 og arbejd op til en grus på 1000. Dette specielle sandpapir til vådslibning er det fineste grus, du i øjeblikket kan købe.

Hvis du vælger tørslibning, kan du bruge almindeligt sandpapir. Køb nok sandpapir, så du ikke løber ud midt i arbejdet. Fordi med tørslibning har du mere epoxy i sandpapiret, som klæber fast. Rengør derfor sandpapiret imellem og fortsæt med at bruge det. Først når du ser og føler med fingrene, at kornet er blevet for fint, skal du skifte sandpapir. Men selv med tørslibning skal du fjerne slibestøvet regelmæssigt og bære åndedrætsværn til mund og næse.

Vådsand epoxyharpiksen

Du må aldrig bruge en elektrisk kværn, når du sliber vådt. Risikoen ville være alt for høj til, at du kunne modtage et elektrisk stød og alvorligt skade eller endda dø. Så du gør vådslibning i hånden. Hvis du ikke vil klare dig uden nogen enhed, kan du bruge en trykluftsslibemaskine. Til vådslibning i hånden skal du bruge en hård gummislibeblok og klemme sandpapiret fast i den. Hvis dette er ubehageligt i din hånd, kan du også lægge en klud på håndtaget.

Nedsænk derefter den hårde gummislibeblok i vand, og start slibningen i cirkulære bevægelser, indtil du ikke længere kan se slibemærker fra det forrige grus. Arbejd altid rent og aftør bordet imellem, så du ikke efterlader ridser. Det er svært at få disse fjernet. Hvis du vil epoxy bordet bagefter, skal du tørre det grundigt af med papirhåndklæder. Derefter skal du bruge en elektrostatisk støv, så der ikke er mere støvpartikler på bordet. Dette ville påvirke resultatet af forseglingen negativt.

  • Vådslibning i hånden med en hård gummislibeblok
  • Arbejd meget pænt for at undgå ridser

Sandtør epoxyharpiks

Med tørslibning kan vi arbejde med en maskine igen. Da det ikke kommer i kontakt med vand, behøver vi ikke bekymre os om det. Jeg anbefaler en såkaldt excentrisk slibemaskine, der sikrer, at du ikke slibes for dybt ét sted. Dette reducerer risikoen for at få buler på din bordplade senere. Arbejd aldrig uden åndedrætsværn, da støvet fra epoxy er giftigt. Hvis det er muligt, skal du arbejde i et ventileret rum, ligesom du gjorde, når du hældte harpiksen. Især hvis du har brugt en lugtintensiv harpiks.

Start derefter med et korn på 120 og arbejd dig op til et korn på mindst 1000. Jo højere tallet på sandpapiret er, desto finere bliver din overflade. Du får det bedste resultat, når du afslutter dit arbejde med en 3000 grus. Hvis sandpapiret er klæbrigt på grund af epoxy, skal du rengøre det med en specielt designet gummipind. Sørg for at fjerne slibemærkerne fra det tidligere korn, inden du bruger det næste korn. Så får du et fabelagtigt resultat.

Den aminorøde

Aminorød er det voksagtige, klæbrige lag på epoxy, der undertiden forbliver. Men her er den gode nyhed, dette lag kan fjernes. Prøv først en svamp og sæbevand. Hvis det ikke lykkes dig at fjerne aminrødt, skal du bruge alkohol og en klud, dette vil helt sikkert fungere. Alternativt kan du også slibe vådt. Desværre er tørslibning ikke mulig, da sandpapiret straks bliver tilstoppet med den aminorøde farve. Så vask den af ​​eller bare mal den våd.

Hvorfor aminorødt er dårligt

Uanset hvilke trin du vil tage efter hærdning, forhindrer aminorød dig i at gøre det. Hvis du vil forsegle bordet, binder det næste lag ikke ordentligt. Hvis du vil tørre sand, tilstopper sandpapiret. Som du kan se, skal du fjerne aminorødt for ikke at risikere dit fantastiske resultat. Fjernelsen er normalt meget let og hurtig. Bare sørg for at have nok væske, uanset om det er sæbevand, alkohol eller vand til vådslibning.

Slib epoxyharpiksbordet ned

Som du kan se, er det absolut ingen raketvidenskab at slibe et epoxyharpiksbord ned. Og lad os være ærlige, du er kommet langt i dit projekt. Du startede med et eller flere træstykker og en spand epoxy. Nu er bordpladen allerede frigivet fra formen, og du har allerede dine træstykker i epoxy. Slibning ned kan være det mindst populære trin, men det er finishen og perfektionerer det tidligere udførte arbejde. Så du kan være meget stolt af dig selv og din præstation!

Hvis du er perfektionist, kan du forsegle bordet i stedet for bare at gnide det med en god træolie. Forseglingen har den fordel, at træet er perfekt bevaret, og at epoxy ikke kan få en gul nuance. Forsegling er arbejde igen, men resultatet er et højglans bord, der muligvis kan overleve i al evighed. Vi vil nu se på, hvordan du udfører forseglingen trin for trin. Dette trin er stadig vanskeligt, men nøjagtigt og rent arbejde er igen absolut efterspurgt.

Seglet

Vend først din bordplade om. Læg først en blød måtte på din overflade, så toppen af ​​bordet ikke bliver ridset. Start derefter med at påføre maskebåndet i en afstand på ca. 1 til 2 cm ved kanten af ​​bordet. Dette forhindrer harpiksen i at dannes dråber senere på toppen af ​​bordet, som nu er under. Hæld derefter harpiksen over pladen og spred den jævnt. Sørg for at lade det tørre helt ud, før du vender bordpladen. Tålmodighed er bestemt en dyd i dette projekt, men du vil blive belønnet med et godt bord.

Derefter kan du vende bordpladen og gentage hele processen. Denne gang skal du dog klæbe båndet til bunden af ​​kanten og lade det stikke så langt ud som muligt. Dette får harpiksen til at dryppe ned over båndet og forhindre den i at nå undersiden af ​​bordpladen. Hæld derefter harpiksen over toppen af ​​bordpladen, og lad den hærde helt. Så står intet i vejen for at skrue på bordbenene, og du kan endelig bruge dit bord! Et stort projekt er afsluttet med et vidunderligt resultat.